Moet uw organisatie voldoen aan ISO?

Wat houdt “ISO gecertificeerd” zijn in?​

ISO en NEN zijn termen die steeds vaker terug komen bij bedrijven. Wat houdt dit eigenlijk in en wat betekent het om “ISO gecertificeerd” te zijn?

ISO staat voor International Standardization Organization en NEN staat voor NEderlandse Norm.

Beide organisaties houden zich bezig met het beschrijven van standaarden en doen dit op heel veel gebieden.

Iedereen die vroeger een Elektrotechnische opleiding heeft gevolgd, kent de NEN1010 waarin precies beschreven staat waar een elektrotechnische installatie aan moet voldoen, zoals om de hoeveel cm een stijgende buis voor elektriciteitsdraad moet worden bevestigd.

Tegenwoordig komen we steeds vaker tegen dat de standaarden van NEN en ISO samengaan in zogenaamde NEN-EN-ISOxxxxx normen. Zo kennen we NEN-EN-ISO15189 over Kwaliteitseisen van Medische Laboratoria en ISO 27001- NEN 7510 over Informatiebeveiliging in de Zorg.

Bekende certificaten zijn bijvoorbeeld ISO 9001waarbij gecertificeerde organisaties een kwaliteitssysteem hanteren om de klanten (aantoonbare) kwalitatief goede diensten te kunnen leveren. Deze vindt u veel terug bij leveranciers van consumentendiensten, zoals installatiebureaus, loodgieters, aannemers, bouwbedrijven, garagebedrijven, e.d.

Wat houdt die standaard in? Waar moeten organisaties die "gecertificeerd" zijn aan voldoen?

 

Het korte antwoord hierop is dat gecertificeerde organisaties vastleggen wat ze doen, hoe ze het doen en welke beheersmaatregelen er getroffen zijn.
Vervolgens wordt er door een onafhankelijke instantie een audit uitgevoerd om de organisatie te toetsen of de organisatie voldoet aan de gestelde norm.
Is dat het geval, dan ontvangt de organisatie het betreffende certificaat en zijn ze “gecertificeerd”.

 

ISO en NEN gaan over bedrijfsprocessen

ISO en NEN beschrijven hoe u uw bedrijfsprocessen moet inrichten, beschrijven, beheersbaar houden en kunnen verbeteren. Voor private organisaties is werken conform ISO-NEN vaak optioneel, maar voor veel organisaties in de (semi)publieke sector en de zorg is het een verplichting en worden zij geacht zich te conformeren aan gestelde ISO-normering(en). Welke dat zijn, hangt van de sector af.

Je moet een proces hebben voor je het kunt verbeteren.

Je moet een proces hebben voor je het kunt verbeteren.
Fernando
Symion Coöperatie

Organisaties die actief zijn in de zorg moeten bijvoorbeeld voldoen aan ISO 27001 – NEN 7510 en voor Medische Laboratoria geldt in ieder geval ook nog dat zij moeten voldoen aan ISO 15189.

ISO15189
ISO15189Aantoonbare personeelskwalificaties
Lees verder
• voor elke functie moeten de kwalificaties gedocumenteerd en bijgehouden worden
ISO15189
ISO15189Aantoonbare personeelskwalificaties
Lees verder
• de functionaris moet voor de uitvoerende taken (aantoonbaar) over de juiste vaardigheden beschikken en de juiste opleiding en training hebben gevolgd.
ISO15189
ISO15189Aantoonbare personeelskwalificaties
Lees verder
• competenties moeten beoordeeld kunnen worden voor alle medewerkers die management of technische taken uitvoeren.
Previous
Next

Een dergelijk ISO certificeringstraject is doorgaans omvangrijk en zal vrijwel alle onderdelen van de organisatie raken. Werken conform ISO (of NEN) is aan de andere kant geen hogere wiskunde en veelal “common sense”. Het is een kwestie van stap voor stap uitvoeren, beschrijven en verbeteren.

ISO en Symion

De Symion Coöperatie is geen ISO accreditatie organisatie, maar we hebben wel verstand van processen, het standaardiseren, beschrijven en verbeteren. Zeker daar waar het de processen m.b.t. opleiding, skills, beoordeling, evaluatie, kortom de gehele HR-cyclus, betreft.

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen met uw certificeringstraject? Neem eens vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Gerelateerde blogposts