Elke senior zou loopbaanadvies moeten hebben.

Als senior medewerker heb je heel wat ervaring opgedaan en zal je ook het nodige in het werk en leven wel meegemaakt hebben. Soms hoor je senioren dan ook wel zeggen: je kan mij nog meer vertellen en dat bedoelen ze dan meestal cynisch.

Toch kampen naar onze ervaring veel senioren met zaken die wat lijken op een midlife crisis: ‘Is dit het nu? Is dat nu wat ik heb bereikt? Moet ik dit nog tot mijn 67e blijven doen?’

Die mensen zouden allemaal eens met een goede loopbaanadviseur moet praten. Dergelijk advies maakt mensen bewust van hun situatie en hun mogelijkheden en biedt handvatten om daar wat mee te doen.

 

Wat is een senior eigenlijk?
Een ervaren junior, iemand die het allemaal wel gezien heeft. Toch schuilt juist in die houding -dat je het allemaal al weet- een groot gevaar. Net als je denkt het allemaal al wel gezien te hebben, doemt zich een innovatie op. Waar jongeren daar meestal snel vertrouwd mee raken zal de senior er ook aan moeten geloven. Dan raakt die senior onbedoeld op afstand.

 

Angst voor het onbekende
Niet alle werkgevers staan ervoor open om loopbaanadvies aan hun senioren aan te bieden, maar gek genoeg ook menige senior zelf niet. Uit een soort angst voor het onbekende. Je zal er maar achter komen dat je iets heel anders moet gaan doen. Of je zal die prima medewerker toch niet kwijtraken? Ik kan met volle overtuiging zeggen dat die angst ongegrond is. Ik zal uitleggen waarom.

 

Ontwikkeladvies heeft alleen maar voordelen      

  1. Ambassadeur: Kweek een ambassadeur voor je bedrijf. Als die persoon employable (inzetbaar) is en de markt is goed, dan gaat die op enig moment bij je weg. Dan kan die maar beter positief over je spreken. Dat positieve komt ooit weer bij je terug.
  2. Betere medewerker: De kans is groot dat je een beter medewerker krijgt. Er blijken vrijwel altijd maar kleine stappen nodig te zijn om je weer lekker te voelen in het werk. Het roer hoeft maar zelden om.
  3. Senior wordt begeleider: De senior die loopbaanbegeleiding heeft ondergaan, gaat vrijwel zeker junioren helpen de slag dij hij of zij heeft gemaakt ook te maken.
  4. Vertrekkers gaan ooit toch: Als een 45-plusser niet helemaal tevreden is met wat hij of zij doet, gaat dat niet nog 20 jaar goed. Als een medewerker ten gevolge van loopbaanbegeleiding naar ander werk op zoek gaat, is het belangrijk je te realiseren dat die ooit toch zou gaan. Overigens blijken de meeste mensen na loopbaanbegeleiding gewoon te blijven, maar wel een paar dingen anders of beter te doen.

 

Gratis ontwikkeladvies?
Inderdaad: Nederland betaald:  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/12/31/gratis-ontwikkeladvies-voor-45-plusser

Een citaat uit die regeling:

Gratis ontwikkeladvies voor 45-plusser

Iedere werkende van 45 jaar of ouder kan in 2019 gratis advies krijgen van een loopbaanadviseur. Iedereen denkt wel eens na over hoe zijn werk er in de toekomst uit gaat zien. Een loopbaanadviseur kan mensen daarmee helpen. Dat is fijn voor als er een verandering aan zit te komen, maar ook mensen die tevreden zijn met hun huidige baan kunnen veel baat hebben bij zo’n advies. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarom de subsidieregeling ‘Ontwikkeladvies voor 45-plussers’ opengesteld voor alle 45-plussers.

De regeling loopt nog door tot juni 2010. 

 

Alex Janssen
Door mijn registratie als senior practitioner (coach) bij het NOBCO (De Nederlandse Orde van BeroepsCoaches), voldoe ik aan alle criteria om loopbaanbegeleiding of ontwikkeladvies volgens de genoemde regeling te mogen geven.

Bel me voor extra informatie of voor het plannen van een intake-gesprek. Symion en ik regelen de rest.

Je mag ook dit contact formulier invullen en je wordt gebeld of gemaild

 

Alex Janssen, sparring partner